MOJE KNIHY
Kdo jsme a odkud přicházíme? * Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu * Géniové na prahu nové medicíny

Jsem autorem následujících knih, které vyšly v letech 2008, 2013, 2015 a 12/2016Před půl rokem vyšla moje třetí kniha, tentokrát na téma genealogie a předkové nás všech: 

NETUŠENÉ SOUVISLOSTI HLEDÁNÍ PŘEDKŮ (vyšla v nakladatelství ANAG v prosinci 2016) --> FLOOWIE: náhled více stran knihy zde. eSeznam: Recenze Dany Vondráškové.
Kapitoly:
Všichni jsme potomky králů i pastýřů * Genová kniha předků v našich buňkách * Slova jako svědkové minulosti * Věk, zdraví a nemoci předků * Příjmení - střípky 500 let starých příběhů * 
Přímé doteky dějin v rodině * Zeměpisné rozpínání generací do minulosti * My versus Oni * Evoluce (ne)lidská aneb Byli jsme i rybami * Genealogie, předkové a reinkarnace 
Co mj. najdete v knize (zajímavé body na zadní obálce, širší verze): 
- Kolik je v každém z nás Slovanů, Germánů, Keltů a původních předindoevropských Praevropanů? Kolik Afričanů, Asiatů a Indiánů? Kolik genů máme od neandertálců?
- Proč by pomyslný seznam předků japonského císaře a vaší osoby z doby před např. 20 tisíci lety obsahoval pravděpodobně úplně stejná jména? Proč se přesto úplně nepodobáte?
- Čemu se říkalo ve starém Římě cacatio (kakácio)? Které (jiné) společensky tabuizované slovo je podobné téměř ve všech jazykových skupinách světa a musí být tedy staré desítky tisíc let?
- Co má geneticky společného sovětský diktátor Stalin-Džugašvili a mumie z alpského ledovce Ötzi? Co mají společného Napoleon a Hitler?
- Kudy se táhne pásmo největšího výskytu zrzavých vlasů a nakolik se shoduje s pásmem největšího výskytu keltských kmenů? Kde najdeme populace s největším podílem světlých vlasů a světlých očí?
- Proč je pravděpodobným přímým předkem každého z nás Sámo, Bořivoj, Karel Veliký, Abrahám, Konfucius, Gilgameš a Ramses II., ale ne třeba prezident Masaryk a asi ani Karel IV.?
- Kde se vzaly nápadné podobnosti v názvech řek Česka a Japonska, jako např. Vltava, Morava, Opava a na druhé straně Išikawa a Kamogawa?
- Nejen královské rody Evropy, ale i většina amerických prezidentů je přímým potomkem prvních doložených Přemyslovců Bořivoje a Ludmily. Podívejte se na jmenovité napojení generaci po generaci od jednoho z nich až ke knížatům českých zemí.
- Po kterém dítěti je potomkem Karla IV. švédský král a po kterém poslední ruský car? Kolik ze 14 dětí Karla IV. má potomky do dnešních dnů?
- Co mají společného bohové Perun, Perkūnas, Pardžanija a Fjörgynn? 
- Kde se vzal Zeus a jak souvisí s naším Te Deum při inauguraci prezidentů? Proč je měsíc někdy vejpůl a proč je vlastně symbolem islámu? Jak s obojím souvisejí naše rohlíky?
- Odkdy máme páteř a nervy? Kdy máme posledního společného předka s havrany a dinosaury a kdy se psy, vlky a kočkami? Kdy naposledy existoval bájný kočkopes?
- Jak zní slova prastarého (protože společného) jazyka miminek celého světa? 

Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu (2. rozšířené vydání *10/2015 a 1. vydání *2008)
ROZHOVOR se mnou o kvašené zelenině a o knize: Kvašená zelenina je vycházející hvězdou zdravé výživy a Kvašení - zázrak přírody (totéž s jiným titulkem na detoxy.cz)

Léčivé účinky, historie, recepty
Prokazatelně podporuje zdraví a zlepšuje metabolické funkce. *** Napomáhá trávení a snižuje negativní dopad jednoduchých cukrů. *** Obsahuje některé protirakovinově působící látky. *** Živá strava, která je k dispozici i v zimním období. *** Ekonomický způsob, jak zajistit tělu živiny.
* Kolik příznivých bakterií obsahuje 1 gram dobře kvašené zeleniny * První masové pojídání probiotických salátů možná zažila Velká čínská zeď * Jak fermentovat se solí i bez soli * Jak spolupracují a střídají se různé druhy bakterií při kvašení * Jak se vyrábějí různé kvašené zeleniny a jaké živiny z nich získáte * Jaká je historie kvašené zeleniny, koření i dalších surovin pro kvašení * Korejští profesoři dokázali podáváním probiotické zeleniny vyléčit ptáky z ptačí chřipky * Co je pravděpodobně nejzdravějším národním jídlem na světě * Který národ měl boha fermentovaných potravin * Kvašená zelenina, mořeplavec James Cook a záchrana námořníků před kurdějemi * Fermentované potraviny konzumují i zvířata - které je víc na "gin" a které na "pivo" * Co chce fotograf slyšet od Korejců, které fotí * Na co Kryštof Kolumbus pěstoval na Haiti okurky * Do čeho se dostal Shakespearův Hamlet a jak to souvisí s kvašenou zeleninou * Ve které zemi fermentují snad všechno od listů až po zvířecí kosti * Kde a proč kontrolují rodiče fermentační jámy budoucího ženicha dcery * Jak jeden vědec kdysi věřil, že myši jsou produkty fermentace * 
...A MNOHO DALŠÍCH ZAJÍMAVOSTÍ.

Chcete si přečíst 12 stran přes floowie? Kliknutím na název kterékoliv knihy přejdete na příslušné stránky nakladatelství ANAG. Náhled více stran přes Google Books je zde a zde.


Filozofie konvenční léčby pod palbou argumentů 7 vědců a lékařů, nabízejících jednoduchá, levná a praktická alternativní řešení pro budování zdraví i lepšího systému léčení. Dozvědět se o nich může být trumfem, který bude jednou rozhodovat o bytí vašich blízkých či vás samotných tak, jako se to stalo rodině farmáře Allana Smitha.

V jeho případě šlo o nekonvenční terapii vitamínem C v megadávkách 100 g/24 h, která byla za pět minut dvanáct po týdnech v komatu a před odpojením od přístrojů teprve po výhrůžkách právníků Allanovy rodiny doslova nanucena lékařům v jeho nemocnici, kteří se jí bránili zuby nehty. Zachránila mu život, byl vyléčen nejen z prasečí chřipky s nepříznivým průběhem, ale i z leukemie, která byla důvodem nepříznivého průběhu chřipky. Tato terapie se tam ani poté nestala běžnou a nejde o ojedinělý případ. Pokud je třeba dalšího silného argumentu z jiného soudku, zde je otázka pro všechny: 
Kdy vám naposledy změřil váš lékař hladinu vitamínu D? 
Ví nebo neví o tom, že optimalizace hladiny vitamínu D by dle odhadů expertů mohla předejít zhruba 2 milionům úmrtí na rakovinu a 1 milionu úmrtí na ostatní nemoci ročně? Ví o tom, že u rakovin, chorob srdce a cév i dalších moderních zabijáků lze pozorovat tzv. severojižní gradient, tedy pokles výskytu těchto nemocí od severu k jihu (více slunce - méně nemocí)? Ví o tom, že vitamín D zapíná a vypíná asi 10 % genů člověka a že v naší geografické poloze má většina lidí hladiny tak nízké (zejména v zimě), že stačí na ukládání vápníku do kostí, ale ne na působení proti civilizačním a infekčním chorobám? Ví, že při vyšších hladinách "déčka" si tělo vytváří vlastní antibiotické látky kathelicidiny, které přirozeně bojují proti infekcím?
Nejen proto jsou na místě otázky, které se knihou táhnou jako pověstná červená nit: Je konvenční medicína postavena na vědě a nekonvenční metody jsou jen šarlatánstvím? A co když je to často naopak? Co když i článek ve věhlasném medicínském časopisu dokládá, že konvenční medicína stojí prokazatelně na vědě pouze z necelé pětiny? Co když některé alternativní metody naopak stojí na vědě, prosazují je i významní vědci a lékaři, aniž by to jakkoliv pohnulo s medicínskou praxí a výukou na medicíně? Co když se používání některých terapií brání mocné lobby, které mají o co přijít a které se v přeregulovaném prostředí pohybují jako ryba ve vodě?
ANOTACE KNIHY: S čím géniové na prahu nové medicíny přicházejí? Dozvíte se, že alternativní či nekonvenční metody léčby nezajímají pouze prosté lidi či babky kořenářky, ale prosazuje je třeba i nositel Nobelovy ceny, slavná biochemička, zubař přezdívaný „Darwin výživy“, lékař specializující se na působení neurotoxinů, či dokonce slavný japonský chirurg. Pochopíte, co má společného zázračná směs tvarohu a lněného oleje se vznikem nového života. Zjistíte, co se do životního prostředí dostává přes komíny spaloven krematorií, které mikroorganismy ovlivňují stravovací návyky svého hostitele, co dokáží listy koriandru ve spojení s řasou chlorelou, proč je rozumné nelovit (a hlavně nejíst) žraloky, a to ani ze supermarketů, že příčinou násilné povahy nemusí být špatné vychování a těžká sociální situace v dětství, ale třeba i vysoká hladina manganu v nervové soustavě, zatímco příčinou nespavosti může být vyšší hladina rtuti v mozku a mnoho dalších zajímavých informací, které ovlivňují náš každodenní život.


my books   *    meine Bücher  *   miei libri    * mijne boeken   *    moje książki    *    mon livres    *    私の本  (wataši no hon)    *    libri mei    *    мої книги    *    mano knygos    *    мои книги    *    mis libros   
我的书   (wǒ de shū)   *   كتبي (kutubī)   * minu raamatud   *  moje knjige  * omat kirjat  *  mijne boeken  * τα βιβλία μου  * sách của tôi  *  könyveim * benim kitaplar * הספרים שלי (ha sfarim šeli) * mina böcker  * meus livros

PŘEKLADY KNIH
Pro nakladatelství ANAG jsem kromě toho přeložil dvě knihy od Hermana Aihary:
Herman Aihara: Kyseliny a zásady Herman Aihara: Základy makrobiotiky
***
ZAJÍMAVÉ KNIHY - recenze (moje i jiných autorů), dále KNIHY, které jsme přečetli s dětmi (budou přibývat postupně), DESET NEJ KNIH, které mne nejvíc oslovily (nehotové, teprve přidám/upravím).