Lehká strava má mnoho variant
Lehká strava má mnoho variant
(Vyšlo v příloze Zdravotnických novin - Pacientské listy, ..../2010)
Moje knihy * RegeneVOX * Odkazy - zdraví, výživa, alt. terapie * Všechny odkazy * Starší články * Překladatelské služby * Jazykové okénko * Zápisky z cest * O mně * Kontakt
Zatímco jaro vybízí k očistě, léto – nezkazí-li ho řádění sopky Eyjafjallajökull - volá po ochlazení. Vítaným pomocníkem je lehká strava, tedy taková, která je méně tučná a tedy i méně kalorická. Jeden gram tuků má téměř dvojnásobnou kalorickou hodnotu než jeden gram sacharidů či proteinů. Lehká strava je snadněji stravitelná a může mít dokonce čistící a ozdravné účinky na lidský organismus. Navíc pro ty, kteří potřebují nějaké to kilo shodit, má pak nižší kalorický přísun, nejlépe současně s vyšším energetickým výdejem v podobě pohybu, zpravidla kýžený efekt. V neposlední řadě je třeba zmínit podpůrný až léčebný efekt při léčbě řady chorob, protože méně energie spotřebované na trávení (a tedy ušetřené pro samoléčivé procesy v organismu) a zároveň živinami dobře zásobený organismus jsou pro napomáhání léčbě důležité.
Bez tuků to nejde
Lehká strava znamená omezení přísunu tuků, pokud vycházíme ze zvyklostí současné západní kuchyně. Jídlo, které plave v omastku, asi na zdraví většině lidí zrovna nepřidá a moc pozitivně působit nebude, zvláště pokud je konzumováno denně a dlouhodobě. Omezení tuků ale neznamená jejich vyškrtnutí ze stravy a už vůbec ne dosažení stavu blížícího se nulovému procentu tuků ve stravě. Absolutně nulový příjem tuků naštěstí dosáhnout není možné: pro mnohé může znít překvapivě informace, že nepatrné množství tuků je dokonce i v listové zelenině. Jen tak pro zajímavost: Nejtučnější listovou zeleninou je pravděpodobně šrucha zelná, ale to je docela výjimka. Je třeba myslet na to, že tuky hrají důležitou roli při fungování organismu a že zatímco například nasycené tuky si dokáže organismus vytvořit ze sacharidů, esenciální mastné kyseliny typu omega-3 a omega-6 si vytvořit neumíme. Jsou nezbytné pro zdraví srdce a cév, mozku i propustnost membrán všech buněk v těle.
Saláty jako očista
Chceme-li pomoci organismu provést jarní očistu, můžeme sáhnout po stravě s vysokým podílem salátů ze syrové zeleniny, doplňovaných čerstvě připravenými zeleninovými šťávami, ovocem, bylinkami a kořeními či dokonce divoce rostoucími rostlinami z přírody. Spektrum jedlých volně rostoucích „zelenin“ nezahrnuje jen lesní plody, ale sahá od listů a kořenů pampelišky až po mořské řasy, tak bohaté na minerálie i aminokyseliny. V letním horku sáhneme po salátech a ovoci i z jiného důvodu – na těžká jídla jaksi přirozeně ztrácíme chuť, protože nepotřebujeme „přitápět pod vnitřním kotlem“, když okolo nás je přitopeno až až. Tradiční čínská medicína přisuzuje ochlazující účinky zejména ovoci s jeho vysokým obsahem draslíku a snadnou stravitelností.
K salátům je vhodné přidávat kvalitní za studena lisovaný olej, který pomáhá vstřebávání některých vitamínů v zelenině obsažených. Některé kuchyně pak saláty kombinují s olivami, ovčím nebo kozím sýrem, anebo s kousky libového masa. Výživovou hodnotu může zvýšit kvalitní a cizorodými látkami nezatížená sůl, obsahující více minerálií než jen sodík a chlor. K takovým patří třeba himálájská sůl nebo nečištěná „keltská sůl“.
Zásadotvorný efekt
Očistné působení syrové zeleniny a ovoce je dáno více faktory. V první řadě je třeba zmínit zásadotvornost zeleniny, která pomáhá udržovat správný poměr zásaditých a kyselých látek v těle, když běžné metabolické pochody i případné patologické procesy obvykle posouvají pH tělesných tekutin a tkání mírně směrem ke kyselé straně. Překyselený organismus musí udržovat homeostázu odebíráním zásaditých prvků z míst jako jsou kosti či zuby.
Zelenina a ovoce pomáhají nastolovat rovnováhu a s menším úsilím udržovat homeostázu vnitřního prostředí. Zelenina i ovoce obsahují také látky s očistným působením - včetně např. saponinů nebo kvalitní rozpustné i nerozpustné vlákniny, která dokáže čistit trávicí trakt. Čistící účinky mají rovněž ovocné kyseliny. V rámci očistné lehké zásadotvorné stravy řada lidí s úspěchem používá každé ráno na lačno šťávu z čerstvě vymačkaného citronu v teplé vodě, anebo pije vodu s několika lžičkami jablečného octa.
V neposlední řadě je třeba zmínit domácí kvašenou zeleninu (viz moje 1. kniha) v podobě, která obsahuje příznivé střevní bakterie. Ty upravují prostředí střeva, vytvářejí některé vitamíny, napomáhají detoxikaci a vyrábějí „bojové látky“, kterými potlačují pro sebe konkurenční a pro nás patogenní mikroorganismy ve střevech.
Obilniny čistí i zahřejí
Jiný typ očistného působení poskytují obilniny, které obsahují rovněž méně tuků a více složitých sacharidů. Dokáží navíc v zimě lépe zahřát, protože poskytují vyšší kalorickou hodnotu než třeba zelenina. Jsou tedy vhodné mj. pro očistu organismu v době, kdy je venku sníh nebo sychravé počasí. Vysoký obsah kvalitní vlákniny a množství vitamínů a minerálií dávají obilninám v podobě celých zrn rovněž vysokou výživovou hodnotu. Složité sacharidy v nezpracovaných obilninách mají nižší glykemický index než jednoduché cukry, takže poskytují stabilnější energii a nepřetěžují tolik endokrinní žlázy.
Některé výživové systémy kladou na obilniny velký důraz, např. makrobiotika se snaží o to, aby obilniny tvořily v chladných oblastech něco přes dvě třetiny, v teplých oblastech pak přes třetinu zkonzumované stravy. Podobný výživový systém jako je makrobiotika, postavený z velké části na celozrnných obilninách, prosazuje také slavný chirurg a průkopník kolonoskopie dr. Hiromi Shinya (viz moje 2. kniha), který vyšetřoval žaludky a střeva prominentům i obyčejným lidem a jehož rukama za desítky let praxe v Japonsku a USA prošlo více než 300 000 lidí. Dr. Shinya ve své knize píše, že u pacientů, kterým odoperoval ze střeva zhoubný nádor a kteří se jeho stravovacího systému skutečně drží, se nemoc nevrací.
Bílkoviny v lehké stravě
Kvalitních zdrojů bílkovin nebo jejich stavebních kamenů je mnoho. Pokud začneme u těch tradičních, jakými jsou maso nebo mléčné výrobky, v rámci lehké stravy se lidé zpravidla omezují na ty méně tučné s vyšší stravitelností (kefír, jogurt, netučná masa apod.) anebo se jich na nějaký čas či dlouhodoběji vzdají zcela a své tělesné peptidy a bílkoviny budují z produktů jako jsou zeleniny a luštěniny, např. i v podobě miso pasty nebo fermentovaných sójových bobů „natto“, které jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy. Zajímavým nesladkým druhem ovoce s kvalitním složením aminokyselin i esenciálních tuků, které ještě navíc má zásadotvorný efekt, je avokádo. Rovněž určité kombinace zeleninových šťáv, obilnin, zeleniny a ovoce dokáží složit aminokyseliny tak, aby daly dohromady kompletní bílkovinu.
KAREL MACHALA
www.karelmachala.cz